Påskstängt

fredag 2 april 2010 12:00-13:00, -

 Långfredag - inget möte.

Långfredagen


Kristyrägg. Det har inte alltid varit alla förunnat att få ett tittägg av sockerkristyr dekorerat med blommor, ägg, fåglar och rosetter. Inuti ägget finns ett landskap i miniatyr eller färgglada tuppar, harar och ägg. Foto: Birgit Brånvall, © Nordiska museet.
Långfredagen är en dag som långt fram i tiden varit präglad av stor stillhet och tystnad. Långfredagen är den stora sorgens dag, Jesu dödsdag. Sorgen markerades genom att inga onödiga sysslor fick utföras. Man åt enkelt och barnen fick inte leka. Stämningen var tung och tryckande. Affärer och restauranger var stängda. Ända fram till 1969 var alla offentliga nöjestillställningar förbjudna under långfredagen.

Påsken
Vår påsk är rörlig i almanackan och infaller den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdag-jämningen, det vill säga någon gång mellan den 22 mars och den 25 april.

Påsken är den äldsta och största kristna högtiden. Den firas till åminnelse av Kristi uppståndelse men har sina rötter i den judiska påskfesten, till minne av israeliternas uttåg ur Egypten.

Ordet påsk kommer från hebreiskan. När judarna efter fångenskapen hos Farao äntligen blev fria skedde det genom att Jahve, judarnas gud, hemsökte egyptierna med flera olyckor. En åtgärd var att döda alla förstfödda gossebarn i Egypten. Men för att detta inte skulle drabba de judiska gossebarnen samtidigt uppmanade Jahve dem att offra lamm och bestryka sina dörrar med blodet. Då kunde mordängeln se var de bodde och gå förbi, skona = pasach dem. Därav kommer den judiska påskfesten, till minne av israeliternas uttåg ur Egypten.